Säkerhet

Spjälsäng – Säkerhet

spjälsäng-säkerhetDet finns dock vissa saker man bör känna till när man väljer en spjälsäng.
När du väljer en spjälsäng är det viktigt att du kollar upp måttet mellan spjälorna på sängen, avståndet ska vara mellan 4,5 till 6,5 cm så barnet inte riskerar att fastna med huvudet mellan spjälorna.

Meningen med en spjälsäng är inte bara en plats för barnet att sova utan det är tänkt att det ska vara en säker plats att placera sitt barn.

Spjälsängar med höj- sänkbar botten rekommenderas till alla nyblivna föräldrar, det minimerar avsevärt påfrestningen på förälderns rygg då det blir mycket in och ut den första tiden.

Sen är det också viktigt att man inte ska bädda med någon typ av plast i sängen på grund av kvävningsrisken men en plastad frotté är däremot godkänt att ha i sängen.

Det går oftast bra att ha någon leksak i spjälsängen men det man bör tänka på är att kontrollera alla leksaker så att inga smådelar kan lossna då risken finns att barnet kan sätta det i halsen. Stora leksaker bör inte heller finnas i sängen t.ex. en stor nallebjörn som barnet kan använda som pall för att klättra.

Det ska inte heller finnas snören som är längre än 22 cm i sängen då barnet kan trassla in sig och i värsta fall strypas. Detta gäller allt från spjälsängsskydd till kläder och sängskydd så håll noga koll med det.

Underhåll är också något man bör utföra regelbundet d.v.s spänna åt skruvar, kolla så inget sitter löst, kolla efter sprickor i bottnen med mera. En enklare översyn brukar vara tillräckligt för att se så allt ser normalt ut och tar oftast inte någon längre tid att utföra. Vid rengöring fungerar oftast ljummet vatten med lite diskmedel och en trasa.